Witloof kweken uit witloofzaden of uit witloofwortels

In oktober hebben we de piek van het moestuinseizoen wel gehad. In de tuin zijn er nog allerhande kolen, knolvenkel, winterpreiwortelen, de laatste prinsessenboon-tjes, ... De Knoflook gaat binnenkort de grond in en het pootgoed van winteruien zit er al in, maar kun je zeker nog begin oktober doen.  Maar alles wat ik opsomde start je nu om op te eten volgend jaar. 

Kunnen we in de herfst nog iets doen om dit jaar van te eten ? Jazeker, witloof kweken !

 

  • Is het nu witlof of witloof ?          

Het is vrij eenvoudig.  Belgen zeggen meestal witloof.  'Brussels grondwitloof' is zelfs een beschermde merknaam.  Nederlanders zeggen witlof. 

Maar omdat witloof eigenlijk toch een beetje een Belgische trots is, gaan we het hier op witloof houden. 

 

  • Kraakvers, piepend witloof of heerlijk gestoofd witloof

Het is geen kort proces, het duurt wel even.  Maar witloof kweken is één van de meest voldoening gevende teelten in de moestuin.  Nu in de moestuin ... je hoeft er zelfs niet altijd voor naar buiten.  Koop je witloofwortels, dan kun je alles in een koele donkere plaats in je huis kweken. 

 

  • Witloof kweken in emmers of in kuilen met dekgrond

        
1ste methode : Witloof kweken in emmers of kweek
potten     
Als moestuinier in de winter als het koud en nat is buiten, kweek ik de witloofwortels het liefst verder in huis.  Zet de witloofwortels vertikaal in een emmer zo dicht mogelijk op elkaar.  strooi er gezeefde zaai en stekgrond of gewone fijne tuingrond tussen.  Laat de emmer regelmatig eens van 5 cm hoog op de grond vallen om de aarde te laten zakken!!!

De witloofwortels moet je geen voeding geven, alle energie zit opgeslagen in de wortels !!! Als je wortels goed bedekt zijn met zand of grond, kun je met een lichte straal de pot van bovenaf besproeien. 

Dek de kweekpot witloof af met een deken of een donkere pot en zet hem op een koele plaats.  10-15 graden is ideaal.  Kan er licht aan je groenten, dan kweek je (bitter) groenloof in plaats van goed witloof.  Wacht 3 weken, de eerste kropjes witloof zijn normaal nu een feit.  Snij de witloofstronkjes aan de basis af en trim eventueel bij in de keuken.

Sommige mensen , kantelen de kweekbak of -emmer ook en maken laagjes : aarde/grond/aarde/grond/... en bootsen zo een beetje de techniek van inkuilen na, beide methodes werken.

 

2e methode : Witloof inkuilen met dekaarde             
Maak een kuil of put in de aarde van 25 cm. Een verhoogd bed kan ook dat dan 25cm hoger staat maar dan moet je voldoende gezonde aarde ter beschikking hebben.  Maak een schuine kant aan je kuil en leg er de eerste laag wortels tegen.  Je wortels liggen nu schuin in een hoek van 45°. 

Leg er een laag aarde op tot de wortels gedekt zijn, gewone gezonde tuinaarde is goed, en leg een tweede laag wortels.  Doe zo verder tot de volledige kuil vol zit met witloofwortels

Geef ook hier één keer goed water en daarna niet meer.  Witloof is gevoelig aan schimmels dus 1 keer water is goed.  Dek het geheel af met een laag stro of hooi en een zwart luchtdoorlatend doek.  Na drie weken kun je de wortels oogsten door de laatst ingekuilde witloofwortels eerst te oogsten.  Neem de bovenkant van de wortel vast en knak de witloofwortel af.  Indien dit niet vlot werkt, gebruik een scherp, proper mes om het witloof af te snijden.

 

  • controleer regelmatig je witloof                                                                                                                                                                  

Piep regelmatig onder de materie waarmee je je wortels in het donker laat.  Afhankelijk van de vochtigheid in de ruimte, wind en temperatuur kun je wat extra water geven in de emmer of kweekpot. 

De ingekuilde witloofwortels kun je eigenlijk met rust laten. 

Als je na drie weken niets ziet is er echt wel iets mis en dat kan onvoldoende water zijn.  Niet verwonderlijk, witloof bestaat voor 98% uit water.

 

Je kan ook witloof kweken door zelf te zaaien. Dit zullen we komende lente bespreken in meerdere stappen. 

 

Bron: internet  ‘Moestuinweetjes’