"Witloof kweken uit witloofzaden"
- Grondvoorbereiding en witloof zaaien
Witloof heeft niet graag humus of stikstofrijke grond.
Je hoeft dus geen compost of universele mestkorrels in je grond te verwerken.
Wel 2 handjes Vinasse en wat Magnesium per lopende meter inharken is heel goed voor de teelt van witloof.
Maak je een zaaigeultje met een schopje, dan doet een laagje gezeefde zaai- en stekgrond ook wonderen om je witloofzaden mooi te laten kiemen, bij gewone wortelen doe ik dat ook steeds met mooie resultaten.
Zaai in de lente (begin mei tot begin juni is ideaal) je witloofzaad in rijen op 5mm diepte met een rijafstand van 30 cm en dun de jonge plantjes uit op 12-15 cm uit elkaar. Dit lijkt veel maar het maakt het verschil tussen mooie witloofwortels en dunne zwakke.
Wil je later je witloof in het donker kweken in een kweekemmer zonder dekgrond, kies dan voor de binnenteelt variëteit Mechelse Vroege.
Wil je je witloof inkuilen in de grond mét dekgrond kies dan voor de soorten Mechelse Vroege (ook in witloof Bio zaden) of de Hollandse Middelvroeg Edellof 3. De planten maken een groen loof aan, geen paniek, dat is normaal. Pas later gaan we witloof kweken.
- Energie opslag in de wortel, oogsten en laten rusten
Na 110 tot 130 dagen heb je veel groen loof aan je planten.
Dat is volledig normaal.

Met een Woelvork of spitvork kun je nu de aarde losmaken en de wortels vrijmaken. Probeer ze niet te beschadigen, alle energie die je straks nodig hebt voor de volgende groeifase, zit in de wortels.
De kwaliteit van de wortels bepaalt hoeveel en hoe vaak jij straks witloof eet. Wanneer je de planten met wortel en loof geoogst hebt, leg de planten dan 14 dagen te rusten op je moestuinbodem.
Bron: internet ‘Moestuinweetjes’
Maak jouw eigen website met JouwWeb